Jak se testují manažeři na pracovním pohovoru

Správný úkol na pohovoru je mnohdy lepší než milion otázek.

Pokud se připravujete na výběrové řízení na pozici ve středním nebo vyšším managementu, bude se vám následující článek rozhodně hodit.

Behaviorální pohovor, případová studie, nebo prezentace?

Větší firmy a nadnárodní korporáty využívají během výběrových řízení nejrůznější metody, jak otestovat kandidáty a vybrat takového, který nejlépe splňuje dané předpoklady a ztotožní se s vizí firmy a firemními hodnotami. Kromě behaviorálních otázek, vás určitě může potkat i případová studie, nebo třeba prezentace.

Jelikož už asi neexistuje firma, na kterou by neměla korona krize dopad, ať už pozitivní nebo negativní, počítejte s tím, že firmy mohou testovat, jak zvládnete firmu/oddělení v tomto náročném období vést a řídit.

Na manažerském pohovoru náboráři testují:

Modelová situace – zadání úkolu


Pracujete jako mistr ve výrobním závodě. Máte 24 podřízených pracovníků, kteří se střídají v třísměnném provozu. Podnik je v obtížné finanční situaci. Nedávná krize velmi ovlivnila zájem zákazníků o produkty firmy a přechodně se snížil jejich odbyt. Firma musela zažádat o úvěr. Nicméně v posledních týdnech jste získali dva velké klienty a věříte, že plněním jejich poptávky se dostanete do zelených čísel.

Naneštěstí, v minulém týdnu několik dní pršelo a blízká říčka se rozvodnila. Povodeň poškodila zařízení haly, narušila statiku jedné budovy a její provoz musel být až do dneška zastaven. Nyní je budova staticky zajištěna a mělo by dojít k odklízení škod.

Bohužel podnik si nemůže dlouhodobější odstávku dovolit. Mohl by přijít o nové zákazníky a pravděpodobně by jej to už položilo. Vedení proto rozhodlo o dočasném prodloužení směn na 12 hodin. Část pracovníků se bude věnovat odklízení škod a druhá část výrobě na zařízeních, která jsou provozuschopná.

Ředitel se vám svěřil, že i když se podaří přežít tuto krizi, budete muset část lidí propustit.

  • S největší pravděpodobností se už u dvanáctihodinových směn zůstane natrvalo.
  • Ani k slibovanému plošnému zvýšení platů zatím nedojde.
  • Naopak bude se více sledovat výkon jednotlivých pracovníků a v závislosti na něm budou vypláceny odměny.
  • Normy sice budou přísnější, ale ti nejlepší na tom budou i dvakrát lépe než nyní.
  • A navíc za každý odpracovaný rok bude pracovníkům nabízeno školení a různé vzdělávací programy, umožňující jejich profesní a kvalifikační růst. Takový pracovník se může například stát mistrem nebo získat jinou kvalifikaci v oboru, který si zvolí, včetně možnosti jazykových či jiných kurzů.
  • Po každém stupni vzdělávacího programu projdou prověrkou získaných znalostí. Neuspějí-li však, nebudou mít možnost dále ve vzdělání pokračovat.

Vedení rozhodlo, že se změnami máte seznámit své pracovníky na mimořádné poradě.

Na přípravu máte 10 minut, poté bude následovat 15minutová porada, na které máte sdělit svému týmu změny, které je čekají.

Zvládli byste takové zadání? I když vám do prezentace budou náboráři v rolích vašich podřízených vstupovat, překřikovat se, hádat se a nebudou souhlasit s žádnou z prezentovaných změn?

Podřízení budou mít spoustu faktických podnětů, které vedení nedomyslelo

Budeme rádi, když nám napíšete, jak byste si s podobným úkolem uměli poradit. Pokud vás na pohovoru čekají podobné úkoly nebo assessment centrum, rádi vás na vše připravíme.

Čeká vás klasický pohovor a „testovat“ vás naštěstí nebudou?

I na klasickém pohovoru se v dnešní době můžete setkat se spoustou otázek týkajících se korona krize.

  • Jaký dopad měla krize na váš život?
  • Jak se vám daří vést a motivovat tým na dálku?
  • Jakými problémy si aktuálně prochází lidé ve vašem týmu?

Připraveným štěstí přeje, tak držíme palce!

Produktová manažerka ve společnosti LMC a digitální tvůrce. Pomáhám lidem růst na trhu práce v digitální době. Ráda se s vámi podělím o osvědčené postupy a inspirativní příběhy. Srozumitelně představím legislativní změny i nejnovější trendy na trhu práce. Spojte se se mnou na LinkedIn a zůstaňme v kontaktu.